Odabir prozora

Odabir novog prozora je vrlo važna odluka i stoga zahtijeva pažljivo planiranje. Osim vizualnih čimbenika, funkcionalnih aspekta, kao i karakteristike profila također igraju veliku ulogu. Da bi vam bilo lakše u pronalaženju odgovarajućeg prozorskog sustava  koji optimalno zadovoljava vaše zahtjeve, mi smo stavili zajedno neke savjete i informacije o prozorima:

Struktura profila

Tehnički podaci:

>>  1 kontinuirana kompresijska brtva

>>  2 jednostavan za održavanje – dugovječna površina

>>  3 ekstrudirani profil

>>  4 čelična ojačanja u okviru

>>  5 screw-in cam za sigurno pričvršćivanje armatura

>>  6 kontinuirana kompresijska brtva

>>   7  5-komorni profil

>>   8 čelično ojačanje u krilu

>>   9 prozorsko ojačanje

>>  10 rubna brtva stakla

>>  11  toplinski izolirani čelično pojačanje u okviru i krilu

>>  12 7-komorni profil

 

Način otvaranja prozora igra važnu ulogu u arhitektonskom dizajnu kuće.  Dodatni aspekti, poput održavanja i sigurnosti, također treba uzeti u obzir.

Da bi vaš izbor bio jednostavan, evo nekoliko primjera najčešćih vrsta prozora prema otvaranju i području primjene.

Bočno obješen prozor

>> imaju krila koji se otvaraju prema unutra ili van. Rotirajuća osovina leži u bočnom dijelu okvira i krila. Bočno obješeni prozori koji se otvaraju u sobu kao “unutarnje otvaranje”. Oni imaju prednost da se vanjske plohe stakla mogu očistiti jednostavno i sigurno.

Nedostatak: bočni obješen prozori nemaju nagibni položaj!

Ako je prozor otvoren, kiša ili snijeg može lako ući.

Odozdo obješen prozor

>> prilikom otvaranja, krila se  zakreću oko donje horizontalne osi. To je otvaranje “prema unutra”. Krila se naginju u sobu, te se tako otvara ventilacijski prorez  na vrhu.  Nedostatak: vanjske površine stakla se vrlo teško čiste. To je razlog zašto se oni obično nalaze u podrumu ili sporednim prostorijama.

Nagibni i  okretni prozor

>> ovi prozori  najčešće se instaliraju  u Njemačkoj danas. To su prozori otvoreni “prema unutra”. Oni kombiniraju dvije  vrsta (viseće i nagibne) u jednom krilu, što je njihova velika prednost. Nagibni i okrenuti prozori otvaraju se jednom centralno smještenom ručkom. Prozori se ne bi smjeli biti širi nego što su visoki. Krila koja su preširoka stvaraju previše opterećenja na nosače i te dolazi do savijanja okvira.

Odozgo obješen prozor

>> pri otvaranju ovog prozora, krila se okreću oko gornje horizontalne osi. Ova vrsta prozora najviše se koristi u tvornicama. Oni se mogu očistiti samo izvana. Ove prozore treba koristiti samo gdje se može pristupiti izvana za čišćenje, npr. u prizemlju ili u zimskom vrtu.

 Horizontalno zakretni prozor

>> to su uglavnom velike veličine prozora, čija se krila okreću oko vodoravne osi koja se nalazi u središtu prozora. Iz praktičnih razloga, donja polovica otvara se prema van, dok se vrh otvara prema unutra. Horizontalno zakretati prozori pružaju posebno djelotvornu prirodnu izmjenu zraka za ventilaciju. Unatoč tome, horizontalno zakretnim prozori pripadaju skupini “posebnim” prozorima. Prednost ovog prozorskog tipa je da se velike prozorske površine mogu otvoriti brzo i jednostavno. Horizontalno zakretati prozori se mogu zakretati za 180 °, što čini čišćenje lakšim.

Savršen sustav brtvljenja

>> dvoje brtvenih sustava koji su se dokazali u proizvodnji prozora: sustav sa vanjskim brtvama i sustav sa vanjsko-središnjom brtvom. U oba sustava, prozor ima nekoliko brtvenih razina.

Voda koja želi ući je zaustavljena od strane malog razmaka između krila i okvira, te se odvodi kroz odgovarajuće dimenzionirane kanale za odvodnju u komori. Unutarnja brtva sprečava infiltraciju zraka.

 Ako je sve odrađeno kako treba, kao što je zajamčio SIP, nema razlike u kvaliteti između brtvenih sustava.

PREDNOSTI naše građevinske stolarije:

CERTIFIKATI KVALITETE: Svi naši proizvodi – profili, okovi i stakla –  posjeduju odgovarajuće ISO certifikate kvalitete! Prozori i vrata ispitana su i atestirana po HRN-u.

STATIKA: U svim profilima štoka i krila nalaze se odgovarajuća pocinčana čelična ojačanja.

OKOV: Stolarija je standardno opremljena protuprovalnim titan-silber MACO okovom koji u sebi sadržava mehanizme za otklopno/zaokretno otvaranje.

STAKLO: Ostakljenje se standardno izvodi IZO 4/16/4 staklom, a na Vaš zahtjev u mogućnosti smo izraditi i ponuditi LOW-e stakla punjena argonom kojim dodatno poboljšavamo toplinsku i zvučnu izolaciju prozora. Želite li dodatno ukrasiti Vaša stakla nudimo Vam ukrasne “elegant” ili “gold” letvice.

ODRŽAVANJE: Održavanje je jednostavno i lako zbog izrazito glatkih površina i dugovječnosti PVC profila.

EKOLOGIJA: Mogućnost 100% recikliranja! Stare prozore i ostatke profila moguće je regranulirati i ponovno koristiti za izradu novih prozora!

NOVO u ponudi:
8 komorni profili sa trostrukim ostakljenjem za pasivne kuće!

 

Mogućnost kreditiranja putem American express kreditne kartice do 60 rata i Mastercard kreditne kartice Zabe do 36 rata.  Dodatni popust za gotovinsko plaćanje.

Call Now ButtonNazovite nas

Translate »